Wie organiseert je vrijgezellenfeest?

Vroeger was het de gewoonte dat de getuige van de bruid of bruidegom verantwoordelijk was voor het vrijgezellenfeest. Vandaag is dat niet altijd meer zo. Maar wie organiseert nu het best zo’n vrijgezellendag?

De meeste mensen houden nog steeds de traditie in ere: meestal is het inderdaad de getuige van de verloofde die al het geregel voor zijn of haar rekening neemt, maar tegenwoordig neemt de bruid of bruidegom soms zelf de touwtjes in handen. Toch moet je als verloofde goed nadenken over die keuze. De organisatie van het huwelijk zelf vergt al zo veel tijd en energie dat het soms moeilijk is om je nog te bekommeren over extra festiviteiten. Bovendien is het ook veel leuker als je niet weet wanneer je vrijgezellenfeest plaatsvindt en wat er zal gebeuren. Als je van een beetje spanning houdt, tenminste.

Daarom is het misschien beter om alles over te laten aan je getuige. Je kan hem of haar altijd enkele toffe dingen suggereren en zelfs een veto stellen voor bepaalde dingen. Meestal is hij of zij een van je beste vrienden en die wil toch dat je je amuseert op een van de laatste dagen van je vrije leven, niet?

Wij besluiten dat het gemakkelijkste voor de bruid of bruidegom is om de organisatie van het vrijgezellenfeest over te laten aan de getuige, maar hier zijn geen regels voor. Iemand die zijn vrijgezellenparty zelf wil organiseren, moet dat vooral doen!

Organiseer je het vrijgezellenfeest zelf of besteed je uit?

Een vrijgezellenfeest volledig zelf organiseren is een grote taak, daarom kiezen sommige mensen ervoor om het feest of een deel ervan uit te besteden aan een organisatie.

Er zijn heel wat organisaties die gespecialiseerd zijn in het organiseren van onvergetelijke vrijgezellenfeesten. Zij bieden heel gevarieerde formules aan. Bekijk deze rustig en vraag je af wat je wil. Wil je hen enkel inhuren voor een bepaalde activiteit of wil je een hele dag op pad gestuurd worden, eten en drinken incluis?

De meeste organisaties bieden ‘typische’ activiteiten aan. Hun workshops en kroegentochten zijn het meeste in trek. Bij deze feestformules wordt je gezelschap meegenomen voor een namiddag of avond vol plezier. Jij moet je geen zorgen maken over reservaties, spelletjes en inkomprijzen. De feestorganisatie regelt dit allemaal voor jullie. Nadat deze activiteit afgelopen is zijn jullie vrij om er zelf op uit te trekken.

Als je liever zelf een activiteit organiseert maar geen zin hebt om te koken of op restaurant te gaan, kan je een traiteur inschakelen. Je doet op voorhand je bestelling – dit kan gaan van aperitiefhapjes tot driegangenmenu’s – en zij leveren al dit lekkers bij iemand thuis of bij de feestzaal. Meestal voorzien zij ook bestek, borden en glazen die je achteraf terug mee mag geven. Met een traiteur kan je dus een hele avond genieten zonder daarna met een reusachtige afwas achter te blijven.

 

Kies een thema

Je kan een vrijgezellenfeest op duizend-en-één manieren vorm geven. Je zoektocht naar de perfecte activiteit/aankleding/menu wordt al heel wat eenvoudiger als je een bepaald thema kiest. Ook de activiteiten van feestorganisaties zijn opgebouwd rond bepaalde thema’s.

Als de vrijgezel avontuurlijk is, kan je een stadsspel spelen. Das Box biedt heel wat leuke spelletjes aan voor een spotprijsje. Het kost een pak minder en je bent flexibeler in plaats en tijd van het spel.

Voor vrouwen bestaan er heuse ‘50 tinten grijs vrijgezellenfeesten’. Deze formule dompelt je helemaal onder in de ondeugende sfeer van de boeken en laat je een nieuwe kant van jezelf verkennen.
Je kan het feest ook een sport-thema geven. Heel wat organisaties bieden materiaal waarmee jullie je een hele dag kunnen uitleven. Bubbelvoetbal, een les circustechnieken, je eigen Fort Boyard of Highland Games,… Het kan allemaal!

Zo vind je het perfecte thema voor een vrijgezellenfeest!

Doe voldoende research

Voor je het vrijgezellenfeest uitbesteedt, is het belangrijk om je goed te informeren. Zo werken verschillende formules met een minimum aantal deelnemers. Bijvoorbeeld de workshop salsadansen kan pas doorgaan als er minstens 10 gasten aanwezig zijn.

Bij een georganiseerde activiteit zou het kunnen dat er nog andere groepen mogen deelnemen. Bij grote kroegentochten worden vaak verschillende groepen samen op pad gestuurd. Dit kan leiden tot één groot feest maar kan ook voor een ongemakkelijke sfeer en spanningen zorgen. Misschien breng je het feest liever niet door in het bijzijn van vreemden? Goed informeren is de boodschap!

Hoe plan je een vrijgezellenfeest?

Als je het vrijgezellenfeest zelf wil organiseren, stippel je best alles zorgvuldig uit. Hoe pak je de planning van dit feest aan? Wij zetten voor jou een aantal cruciale stappen op een rijtje.

Stap 1: Stel een feestcomité samen

Schakel gerust hulp in als jij het vrijgezellenfeest moet organiseren. Je kan een goede vriend of broer/zus van de vrijgezel vragen om samen het feest te organiseren. Zorg ervoor dat dit medeslachtoffer de vrijgezel door en door kent en je hem/haar kan vertrouwen. Als jullie een hechte groep vrienden zijn, kan je meerdere mensen inschakelen. Je feestcomité is geboren!

Vele handen maken licht werk en bij twijfel kan je nu overleggen met anderen. Maar hoe meer mensen betrokken zijn bij de organisatie, met hoe meer verschillende meningen je rekening moet houden. Het is handig om voor de organisatie van het feest samen te werken met anderen, maar het beperkt enigszins je vrijheid.

Je stelt dit feestcomité best enkele weken voor het feest samen. Organiseer eerst enkele brainstormsessies waar iedereen zijn input kan delen. Je kan deze vanop afstand houden (via e-mail) of hiervoor geregeld samenkomen. Maak deze vergaderingen zo aangenaam mogelijk: zet jullie op een terrasje met enkele welverdiende versnaperingen. Een vrijgezellenfeest organiseren hoeft niet enkel stress en chaos te zijn, geniet van deze kans!

Stap 2: Stel de gastenlijst samen

Om het vrijgezellenfeest onvergetelijk te maken, is het belangrijk dat er een topsfeer heerst. Hiervoor is het belangrijk dat je een gezellig clubje vrienden of vriendinnen verzamelt. Je besteedt dus best voldoende aandacht aan de gastenlijst.

De vrijgezel wordt doorgaans grotendeels buiten de organisatie van het vrijgezellenfeest gehouden. Maar het is toch een goed idee om hem/haar te betrekken bij de samenstelling van de gastenlijst. Wie moet er absoluut bij zijn en wie mag gerust thuis blijven? Door de bruid(egom) bij de gastenlijst te betrekken, verzeker je ook dat je niemand belangrijk vergeet uit te nodigen. Daarnaast kan hij of zij je ook helpen de adressen van iedereen te verzamelen. Zo verzamel je een leuke groep om je vriend(in) een geweldig afscheid van het vrijgezellenleven mee te bezorgen.

Durf dus zeker ook selectief zijn; je hoeft niet alle kennissen van de vrijgezel uit te nodigen. Hoe beperkter de groep, hoe makkelijker het ijs gebroken is en hoe minder kans op discussies. Als iemand bekend staat om zijn/haar wangedrag, ‘vergeet’ je deze best uit te nodigen. Het zou zonde zijn dit feest te laten verpesten door ruzie, haantjesgedrag en alcoholmisbruik.

Nodig je de schoonmoeders uit op het vrijgezellenfeest?

Of je de schoonmoeder uitnodigt of niet, hangt helemaal af van de bruid/bruidegom en het type vrijgezellenfeest dat je organiseert. Als je een braspartij plant die plaats vindt tot in de vroege uurtjes, blijft moederlief misschien beter thuis. Maar als je een gezellig etentje organiseert, is het wel beleefd om de moeders te vragen. Of je kan beiden combineren: eerst op restaurant met iedereen en daarna doorzakken met enkel je vrienden.

Je bent dus helemaal niet verplicht een bepaalde persoon uit te nodigen, het belangrijkste is dat de vrijgezel zich helemaal comfortabel voelt op deze speciale avond.

Stap 3: Prik een datum

Nu je weet wie er naar het feest komt, kan je de agenda’s samenleggen. Gebruik hiervoor een online datumprikker, zo zie je in één oogopslag wanneer iedereen kan. Wanneer niet iedereen op de verschillende data kan, kun je zien op welke datum de meeste mensen wel kunnen. Maak hierin keuzes: opteer voor een datum waarop de beste vrienden van de vrijgezel sowieso beschikbaar zijn. Als een ex-collega die dag niet vrij is, is dit minder erg.

Begin vroeg met het vastzetten van een datum, dan heb je de meeste kans dat iedereen er bij kan zijn. Daarbij moeten veel activiteiten en locaties vaak weken van tevoren geboekt worden. Ga dus meteen aan de slag!
Plan het vrijgezellenfeest enkele weken voor de bruiloft, zo kan iedereen ten volle van het vrijgezellenfeest genieten en toch fris op de bruiloft verschijnen.

Om conflict en jaloezie tussen de tortelduifjes te vermijden, is het een goed idee om hun vrijgezellenfeesten op hetzelfde moment te organiseren. Zo hoeft de toekomstige bruid of bruidegom niet de hele avond obsessief Facebook en Twitter af te schuimen om te ontdekken wat zijn/haar wederhelft uitspookt.

Niemand ziet graag dronken foto’s van zijn geliefde, terwijl hij zelf thuis in de zetel zit. Door je vriend(in) op hetzelfde moment mee uit nemen zorg je ervoor dat hij/zij geen tijd heeft om zich zorgen te maken. Zij zijn dan zelf te druk aan het genieten van hun laatste momenten als vrijgezel.

Geef jezelf voldoende tijd om op zoek te gaan naar activiteiten die helemaal inspelen op de interesses van de vrijgezel en vergelijk verschillende opties. Vermijd overhaaste beslissingen zodat je op het feest niet voor onaangename verassingen komt te staan. Reserveer op voorhand!

Een goed vrijgezellenfeest is dus het resultaat van weken voorbereiding. Bespaar jezelf stress en kies een datum die je genoeg ademruimte geeft voor de planning van je vrijgezellen.

Stap 4: Leg een budget vast

Het budget voor het vrijgezellenfeest vastleggen is vaak een heikele kwestie. Niet alle gasten zullen bereid zijn om evenveel geld uit te trekken voor dit feest. Discussies hierover kunnen vermeden worden wanneer je duidelijk communiceert. Zo kan je een enquête rondsturen naar alle gasten: hoeveel willen zij uitgeven? Probeer hier dan een compromis in te vinden.

Leg vast hoeveel je ongeveer uit wilt geven per persoon en reken daarbij ook de aanstaande bruid mee. Het is gebruikelijk dat iedereen voor haar of hem het vrijgezellenfeest betaalt. Maak op voorhand een overzicht van de kosten en stuur dit naar de gasten. Zo weten zij waaraan ze zich moeten verwachten. Hieronder een voorbeeldje:

  • Lunch inclusief drank: €20 p.p.
  • Workshop chocolade: €10 p.p.
  • Borrel: €10 p.p.
  • Diner inclusief drank: € 30 p.p.
  • Nachtje stappen: €40 p.p.

Mochten er dan genodigden zijn die dit bedrag te hoog vinden, dan kun je altijd kijken hoe je het budget iets naar beneden kunt halen. Er zijn zelfs manieren om een gratis vrijgezellenfeest te organiseren! Bespaar niet op eender wat: je laat beter die magnumfles champagne achterwege dan dat je naar een goedkoop restaurant trekt. Waak over de kwaliteit van het feest. Dit is (hopelijk) de enige vrijgezellenavond die je vriend(in) ooit zal krijgen!


Evenementenbureau
Evenementconcepten bedenken en realiseren is wat wij doen. Van personeelsfeest naar lanceringsevenement, van festival voor de allerkleinsten naar de allergrootsten. Publieks- en bedrijfsevenementen organiseren wij voor u tot in de puntjes zoals een kleermaker werkt aan een maatpak. Productie management en trouwfeesten organiseren. Zelf een prachtig concept maar nood aan praktische know-how?

Striptease vrijgezellenfeestje – Striptease boeken

Strippende politie-agenten & vele andere thema’s! Wij staan garant voor de beste strippers. Uw stripper of stripster aan huis of op locatie! Ook last-minute! Tevredenheidsgarantie. Vrouwelijke Striptease  inhuren voor vrijgezellen kan natuurlijk ook.

Goedkope trouwjurken

In onze winkel heerst een ontspannen en gemoedelijke sfeer en jij bent als toekomstige bruid het stralende middelpunt. Natuurlijk zijn ook familieleden, kennissen of vriendinnen welkom om samen met jou de bruidsjurk uit te kiezen. Je kan een afspraak maken, maar ook zonder afspraak ben je van harte welkom. Hou er wel rekening mee dat het op zaterdag drukker kan zijn dan op weekdagen. Maar maak je geen zorgen, onze stylistes maken altijd tijd voor jou